Kommunikation av förstudieresultat – Från kunskap till nytta

I förstudieprojektet ”Guide för nyttiggörande forsknings- och innovationsprojekt i samhällsbyggnadssektorn” togs det fram bra metodiker och olika exempel på tillvägagångssätt för att nå nyttiggörande av forskning/utveckling för företag/organisationer i samhällsbyggnadssektorn. Resultatet från studien blev fem rekommendationer som stödjer processen att skapa och omsätta kunskap i nytta regelmässigt i olika typer av organisationer kopplade till samhällsbyggnadssektorn.

Föreliggande projekt avsåg att paketera förstudiens resultat i olika format för att påbörja spridning och förankring av de fem rekommendationerna i samhällsbyggnadssektorn. Därmed läggs grunden för sektorns rörelse mot att arbeta strukturerat och regelmässigt med kunskapsuppbyggnad och implementering av ny kunskap i organisationer. Detta arbete är också grunden för kontinuerligt utvecklingsarbete, livslångt lärande och innovationsarbete.

Föreliggande projekt avser att paketera förstudiens resultat i olika format för att påbörja spridning och en bred förankring av de fem identifierade rekommendationer som utgör grunden för kunskaps- och utvecklingsarbete i organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. Därmed läggs grunden för sektorns rörelse mot att arbeta strukturerat och regelmässigt med kunskapsuppbyggnad och implementering av ny kunskap i organisationer. Detta arbete är också grunden för kontinuerligt utvecklingsarbete, livslångt lärande och innovationsarbete.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har väl uppfyllt syftet att påbörja spridning och förankring av förstudiens sammanställda framgångsfaktorer för att lyckas omsätta kunskap i nytta i samhällsbyggnadssektorn. För att lyckas med det syftet var målet med projektet att ta fram ett till parterna anpassat kommunikationsmaterial som förmedlar kunskaperna från förstudierapporten. Projektgruppens iterativa arbete resulterade i en kort film, en digital folder samt ett samtalsmaterial utöver den vidareutvecklade förstudierapporten. Materialen har använts för att påbörja spridningsarbetet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet av projektet är ett till målgrupperna anpassat kommunikationsmaterial som nu används för spridning och implementering av förstudiens presenterade framgångsfaktorer för att skapa lärande organisationer i ständig utveckling. De förväntade effekterna av projektets genomförande är många, bl.a.; 1) att forskningsfinansiärer med hjälp av framgångsfaktorerna kan kravställa ytterligare avseende implementering vid utlysningar, samt 2) att samhällsbyggnadssektorns aktörer ökar takten på omsättning av projektresultat i praktiken.

Upplägg och genomförande

Inledningsvis använde projektgruppen veckomöten i sprint-format med en standardiserad agenda för att identifiera behov av information eller stöd från någon annan för att lösa den tilldelade arbetsuppgiften. Över tid byggde arbetssättet förtroende mellan gruppmedlemmarna och glesare arbetsmöten kunde införas. För att leverera på projektets syfte behövdes delvis andra förutsättningar från styrgruppen. För att få rätt förutsättningar användes förstudiens resultat som lins, vilket även ledde till lärdomar om hur vi skulle kommunicera resultatens användning i praktiken.

Projektet är en vidareutveckling av:

Kugghjul illustration

Kort om projektet

Tidplan:

2021/10/14 - 2022/06/17

Projektansvarig:

Föreningen Installatörsföretagen

Projektledare:

Karin Färnevik, APAE Konsult AB
karin.farnevik@apae.se

Partners:

Byggföretagen i Sverige Service

Installatörsföretagen Service i Sverige

Byggherrarna Sverige

Föreningen Installatörsföretagen

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Från kunskap till nytta - Få fart på nyttiggörande av FOI-projekt inom samhällsbyggnadssektorn. SBUF-rapport 14050

Digital folder. Från kunskap till nytta - Hur får vi innovation och ny kunskap att utveckla oss själva och vår bransch?

Så går du från kunskap till nytta. Installatörsföretagen

Tillsammans är vi alltid i rörelse. Kort film om framgångsfaktorer och frågor som hjälper utvecklingsarbetet