Digital geoteknisk förvaltningsplattform

Projektidé Digital geoteknisk förvaltningsplattform korades till vinnare i tävlingen Infra Awards 2021. Med jury-motiveringen: Med ett bevisat prov på uthållighet och ett genuint intresse av att hitta en holistisk lösning på ett utbrett problem inom bygg-och anläggningsbranschen, visar det vinnande laget på ett konkret sätt hur Re-use och information är det nya svarta. Att kombinera dessa två är grundbulten i det vinnande bidraget och ger höga hållbarhetspoäng. Genom hög samverkan inom branschen tror juryn dessutom på att vinnarna kommer lösa nöten med bred implementering.

Viktiga resultat som projektet gav

Utöver befintlig möjlighet att i det befintliga projektsystemet GeoBIM importera och förvalta geotekniska data, också utveckla och implementera en modul för förvaltning av geokonstruktioner Målet har varit att för en begränsad datamängd och ett begränsat antal geokonstruktioner utveckla en teknisk lösning/plattform till en basnivå som kan utnyttjas som proof of concept. Den digitala geotekniska förvaltningsplattformen blir en hemvist där all geotekniskt relaterad informationtillgängliggörs redan i ett tidigt skede och sedan kompletteras genom ett projekts alla skeden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har i den generella digitala plattformen Microsoft 365 Teams utvecklat ett verktyg för strukturerad import, förvaltning och visualisering av geokonstruktionstypen kajspont med stag. Framtaget verktyg och metodik visar att det i ett verktyg som de allra flesta av branschens aktörer har tillgång till är möjligt att enkelt importera, visualisera, tillgängliggöra och i en databas förvalta information av typen geokonstruktion, baserat på en av branschexperter framtagen leveransspecifikation. Verktyget har med gott resultat pilottestats i projekt Nyhamnen i Malmö.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i olika arbetspaket (AP) och enligt traditionell pro-gramutvecklingsmetodik. AP1: Projektledning AP2: Processbeskrivning AP3: Systemering AP4: Programmering AP5: Systemtest (Nyhamnen, Malmö) AP6: Rapportering I AP Processbeskrivning har experter representerande beställare, projektör, entreprenör, materialleverantör och förvaltare deltagit i två workshops för att fånga de behov som finns i resåektive skede och hos respektive aktör.

Personer på byggarbetsplats / geoteknik