Förnyelse med platshärdade flexibla foder erfarenheter och framtida utveckling

Projektet tar avstamp i ett behov från VA-nätets ägare och de entreprenörer som är med i renoveringsarbetet av rörledningar. Då stora delar av Sveriges VA-nät är åldersstiget kommer en större mängd renoveringsarbeten, med efterföljande konsekvenser på trafik och infrastruktur, att behöva genomföras de kommande åren. En vanlig och smidig metod för att minska dessa konsekvenser är renovering genom infodring (relining) med s.k. flexibla foder. Nya aktörer och nya material- och installationslösningar gör dock att kravställningen och upphandlingsprocessen har blivit mer komplicerad.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade att underlätta beställarorganisationers statusbedömning och upphandling av flexibla foder för cirkulära självfallsledningar. Projektet har resulterat i att 25 driftsatta flexibla foder har analyserats i labbet för kemiska och mekaniska egenskaper. Utöver det har förslag på kvalitetskontroll av nyinstallerade flexibla foder samt funktionskravsmatris och mall för upphandling av ett objekt formulerats. En genomgång av det kemiska innehållet i flexibla foder innan och efter härdning har resulterat i en rapport om flexibla foders miljö- och hälsorisker.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den kemiska beständigheten i fodren var generellt sett god, de flesta framstod som väl bevarade trots många år i drift. Ett antal foder uppvisar tecken på materialförändringar från tiden i drift samt defekter som kan kopplas till installation. Den skenbara ringstyvheten är god för de flesta flexibla fodren och ingen hade ett värde lägre än 2 kN/m2 (SN2). Projektet lyfter att kvalitetskontroller bör genomföras, något som ofta försummas idag. Mallen för upphandling förväntas ge effekter, dock kunde inte samstämmighet om dess utformning nås mellan olika aktörer inom referensgruppen.

Upplägg och genomförande

Projektets största risk bedömdes innan start vara kopplat till möjligheten att få tag i driftsatta flexibla foder. Detta lyckades mycket tack vara ett stort engagemang från ledningsägare och entreprenörer, vilket krävde en omfattande kommunikation. Att få tag i installationsprotokoll för de uppgrävda fodren visade sig vara svårare än väntat, vilket var kopplat till försummade kvalitetskontroller av nyinstallationer. Att försöka få fram konsensus hos marknadens olika aktörer om hur flexibla foder ska upphandlas gick inte att nå, vilket kanske var en naiv inställning initialt.

Industribyggnad med stora rör

Kort om projektet

Tidplan:

2018/04/18 - 2021/05/03

Projektansvarig:

Swerea KIMAB AB

Projektledare:

Love Pallon
love.pallon@ri.se

Partners:

Swerea KIMAB

Swerea SICOMP

RISE Rörcentrum

RISE Urban Water

Renovera VA

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Förnyelse platshärdade flexibla foder. SBUF-rapport 13569

Condition monitoring of excavated CIPP-liners to ensure lifespan. ISTT 2019