Testbädd för bergteknisk utveckling och innovation i Äspölaboratoriet (Etapp 1 & 2)

Bakgrunden till projektidén

SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet är unik i sitt slag. Det finns bara ett fåtal liknande laboratorier i världen och Äspölaboratoriet utmärker sig genom den långvariga och framgångrika forskningen kring slutförvaring av använt kärnbränsle som bedrivs där. Anläggningen är mycket väl dokumenterad och det omgivande bergets egenskaper har successivt undersökts i 30 år(!), vilket utmärker Äspölaboratoriet vid jämförelse med andra berganläggningar.

Det strategiska beslutet att bygga Äspölaboratoriet och den verksamhet som bedrivits där sedan 1986 har lett fram till att SKB står redo att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle – Kärnbränsleförvaret. Den pågående tillståndsprövningen i Mark- och Miljödomstolen (MMD) har förutsättningar att leda fram till att Regeringen beslutar att realiseringen av Kärnbränsleförvaret i Forsmark kan inledas och att den teknik och de metoder som utvecklats, testats och utvärderats vid Äspölaboratoriet kan börja tillämpas i praktiken.

Med den förutsedda utvecklingen som utgångspunkt har SKB inlett samarbete med olika aktörer för att hitta nya användningsområden för laboratoriet i framtiden. Avsikten är att omvandla Äspölaboratoriet till en infrastruktur för såväl geovetenskaplig grundforskning som teknisk utveckling och innovation inom ett flertal olika områden. Ett av initiativen benämns National Geosphere Laboratory (NGL). NGL är av Vetenskapsrådet (VR) klassat (A2) som en potentiell nationell forskningsinfrastruktur. Det geovetenskapliga underlaget för NGL-utvecklingen är relativt väl förberett. Motsvarande underlag behöver tas fram för att tillgodose industrins behov av en infrastruktur för att testa och demonstrera framtidens teknik för t ex planering, projektering och realisering av berganläggningar. Genomförbarhetsstudien är ett första steg i denna utveckling.

SKB räknar med att vara klar med sin verksamhet i Äspölaboratoriets undermarksanläggning 2023. Det är med andra ord hög tid att inleda förändringsarbetet för att hinna tillvara laboratoriets potential som forsknings- och innovationsinfrastruktur.

Viktiga resultat som projektet gav

I en förstudie har SKB i samarbete med bergbyggnadsbranschens aktörer belyst möjligheterna att utveckla Äspölaboratoriet till en testbädd för bergbyggnadsteknisk utveckling och innovation. Förstudiens syfte har varit att:

  1. Kartlägga behov av och potential för en testbädd inom bergbyggnadsteknik vid Äspö underjordslaboratorium.
  2. Etablera en stark aktörskonstellation.
  3. Initiellt utreda möjligheterna för varaktig drift av testbädden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Enligt behovskartläggningen anses Äspölaboratoriet ha förutsättningar att utveckla svensk undermarksteknik, t.ex.: Effektivisering av berguttagsmetoder, Demonstrationer, Underhållsteknik, Materialprovning, Automation samt Psykologiska studier av vistelse under jord. En intressentkonstellation har etablerats med deltagare från Stiftelsen Bergteknisk Forsknings huvudmannakrets, Universitetens institutioner för sammhällsbyggnadsteknik, Regionförbundet i Kalmar län och Oskarshamns kommun.

Upplägg och genomförande

Förstudien har bedrivits som en intervjustudie med representanter från bergbyggnadsbranschen. Projektet har behandlat delar av en testbädds planeringsfas. I avrapporteringen konstateras att anläggningen erbjuder en unik väldokumenterad testmiljö, möjligheter till storskaliga tester och en flexibilitet för tester i ostörd miljö. Bergbyggnadsbranschen rekommenderar nu att planeringsfasen fördjupas med avseende på bl.a. finansiella förutsättningar och möjligheter till en konsortiebildning.

Arbete i bergsrum

Kort om projektet

Tidplan:

2016/12/01 - 2020/04/08

Projektansvarig:

Svensk Kärnbränslehantering

Projektledare:

Mats Ohlsson
mats.ohlsson@skb.se

Partners:

SKB

Skanska

NCC

Peab

SBFU

Svenska Bergteknikföreningen

BeFO

KTH

Chalmers

Svenskt Geoenergicentrum

Regionförbundet i Kalmar Län

Publikationer och bakgrundsmaterial

Läs mer hos SKB

Slutrapport etapp 1 (2017): Testbädd för bergteknisk utveckling och innovation i Äspölaboratoriet Etapp 1

Slutrapport etapp 2 (2020): Testbädd för bergteknisk utveckling och innovation i Äspölaboratoriet, etapp2

Posterpresenation InfraSweden2030 resultatkonferens 2018