Klimatneutrala anläggningsprojekt –vad är det?

Bygg-och anläggningssektorn har som mål att bli klimatneutralsenast år 2045, men det är oklart hur målet ska nås. Bland annat saknas en branschgemensam definition av ett klimatneutralt anläggningsprojekt samt metoder för att verifiera åtgärder som kan leda till klimatneutrala projekt, t.ex. negativa utsläpp och kompensation.

Detta projekt syftade till att reda ut begrepp och definitioner kring klimatneutralitet för anläggningsprojekt och föreslår en struktur och metod för hur man ska kunna bedöma om ett anläggningsprojekt uppnår klimatneutralitet eller inte. Projektets mål var därför att (1) skapa en branschgemensam definition av klimatneutrala anläggningsprojekt och hur de kan uppnås genom att reducera utsläpp, åstadkomma negativa utsläpp och kompensera för kvarvarande utsläppoch (2) reda ut vilka ytterligare standarder och certifieringar som behövs för att skapa konsensus kring denna definition.

Projektet grundade sig på resultat från forsknings-och utvecklingsprojekt och publikationer kopplade till klimatneutralitet, samt praktiska erfarenheter från entreprenader som har siktat på att nå klimatneutralitet.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har undersökt vilka utsläppsreduktioner från material och processer som kan antas ske vid olika tidpunkter. Projektet har även utrett hur utsläpp från förändrad markanvändning kan beräknas för anläggningsprojekt. Slutligen har möjligheterna till negativa växthusgasutsläpp genom kompletterande åtgärder undersökts.

Långsiktiga effekter som förväntas

I projektresultaten beskrivs ett förslag till process och principer för att hantera olika kategorier av växthusgasutsläpp i olika skeden i syfte att uppnå klimatneutralitet. Erfarenheterna från detta projekt är att det behövs en strukturerad redovisning som visar att summan av följande utsläppskomponenter blir noll, eller negativ: Utsläpp från material och drivmedel Utsläpp från förändrad markanvändning Negativa utsläpp från kompletterande åtgärder i kategorierna: Inom projektet, Inom projektets värdekedja,Utanför projektets värdekedja.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts under perioden september 2022 november 2023 som ett samarbete mellan WSP, Skanska och Peab och har finansierats av SBUF, Vinnova (via Infrasweden) och projektparterna. En viktig del av projektets genomförande har bestått av dialog med en bred referensgrupp i fem workshoppar som genomförts med olika teman. Totalt har ca 75 personer deltagit i referensgruppen via workshopparna. I projektet har tre fallstudier genomförts för anläggningsprojekten Industriområdet Skellefteå Site East, Allmän platsmark Rosendal Etapp 4 i Uppsala, GC-väg i trä i Skellefteå.

Lyftkranar i solnedgång

Kort om projektet

Tidplan:

2022/06/01 - 2023/12/09

Projektansvarig:

WSP

Projektledare:

Stefan Uppenberg
stefan.uppenberg@wsp.com

Partners:

Skanska

Peab

Skellefteå kommun

Modularcycling

Polar Structure

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport. SBUF-rapport 14138

Det behövs för att få klimatneutrala anläggningsprojekt, Byggkoll, 2024-02-02

Vad menar vi med klimatneutralitet? WSP-nyheter. 2022-10-27