Infra 4.0 – Branschgemensam Digital Transformation

Produktiviteten vid utformning, byggnation och förvaltning av transportinfrastruktur har länge utvecklats sämre än i andra industriområden. Branschens investeringar i FoU är betydligt lägre än i andra sektorer, och svenska företag är dessutom sämre än genomsnittet i EU. Bygg- och anläggningsbranschen har låg lönsamhet och lägst digital mognad av alla näringsgrenar i Sverige. Det gör det svårt att nå våra transportpolitiska mål, minska klimatavtrycket och utveckla anläggningsbranschens långsiktiga konkurrenskraft.

Infra 4.0 är en plattform för lösningsinriktad dialog mellan aktörerna i transportinfrastrukturens ekosystem. Målet är att handfast och konkret öka produktivitet, konkurrenskraft och minska klimatpåverkan. Genom att dela insikter, identifiera möjligheter och hinder, främjar vi gemensamma steg och praktisk samverkan för att genomföra en digital omställning i branschen.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet Infra 4.0 har lyckats nå sitt mål genom att:

  1. Engagera ett aktörsnätverk som representerar samtliga delar av värdekedjan, såväl behovsägare, leverantörer och användare.
  2. Genomföra insikts- och kunskapsskapande aktiviteter i aktörskonsortiet, som samlar branschen
  3. Etablera, förankra och kommunicera en branschgemensam färdplan och strategi för digitalt värdeskapande i anläggningsbranschen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Slutsatserna som presenteras i detta dokument baseras på intervjuer och rundabordssamtal som engagerat hundratals nyckelpersoner från olika aktörer längs hela transportinfrastrukturens livscykel. Ambitionen har varit att få ett helhetsperspektiv och att se på utmaningarna från olika aktörers utgångspunkter. En övergripande insikt är att sektorn generellt är relativt obenägen att ta till sig innovationer, på grund av en rad hinder och fragmentering. Insikterna har resulterat i sju nycklar för en ökad innovationskraft, mål-uppnåelse och ökad industriell konkurrenskraft.

Upplägg och genomförande

Projektet baseras på intervjuer och rundabordssamtal som engagerat hundratals nyckelpersoner från olika aktörer längs hela transportinfrastrukturens livscykel. Exempel är anläggningsägare, entreprenörer, konsulter, maskin- och teknikleverantörer, myndigheter och Regeringskansliet.

Vidareutveckling sker genom följande projekt

Infografik Infra 4.0

Kort om projektet

Tidplan:

2021/09/15 - 2023/10/02

Projektansvarig:

IoTBridge AB

Projektledare:

Gunnar Johansson
gunnar.johansson@iotbridge.se

Partners:

BlueInstitute

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Projektets hemsida

Presentation från resultatkonferensen 2022

Färdplan - Infra 4.0