Hållbar branschutveckling genom innovationsfrämjande upphandlingsstrategi

Upphandling har länge ansetts vara en påverkande faktor med stor betydelse för utfallet av byggprojekt såsom effektivitet, kvalitet och innovation. I Sverige har upphandling som fenomen studerats allt intensivare med Formas nationella satsning ProcSIBE som syftar till att ta fram ny vetenskaplig kunskap och att stödja utvecklingen av svensk upphandling inom samhällsbyggandet.

En unik upphandlingsstrategi baserad på konkurrenspräglad dialog och samverkansavtal har trätt in på banan i Sverige i och med att Skellefteå kommun, som första kommun, vågat sticka ut hakan och använda detta. Detta forskningsprojekt avser att genom studier av upphandlingen och efterföljande genomförande av byggprojektet belysa, både ur beställarens och leverantörens perspektiv, olika aspekter kring denna innovationsfrämjande upphandlingsstrategi samt dess effekter på innovationssystemet.

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med att öka förståelsen för den studerade innovationsfränjande upphandlingsstrategin och dess effekter har åstadkommits genom data insamling i form av intervjuer och workshops samt spridning i form av både industripresentationer och vetenskapliga publikationer. Råd och riktlinjer till både offentliga beställare och leverantörer har presenterats och och kommer under hösten att sammanställas och skickas till både involverade projektparter samt till Trafikverket som visats stort intresse av resultatet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten är många och kan ge effekter på hur offentliga beställare upphanldar och genomför sina projekt för att ta tillvara leverantörernas kompetenser på ett bra sätt. Effekter, både ekonomiska (rätt lösningar på rätt plats och färre etableringar), sociala (bättre arbetsvillkor för leverantörens yrkesarbetare och utnyttjande av bättre arbetsredskap), såväl som ekologiska (bättre utnyttjande av material och mer eldrivna maskiner) har lyfts fram. Även utmaningar har lyfts och då mest inom upphandlingen som kräver både resurser och förnyade kompetenser hos beställaren.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts som en fallstudie av en innovationsfrämjande upphandling med efterföljande samverkansavtal genomförd av Skellefteå kommun. Under forskningsprojektet har 14 intervjuer genomförts med båda kontraktsparterna. Som komplement till intervjuerna har både observationer (möten och projektkontor), dokumentstudier (upphandlingsdokument och avtal), samt workshops med projektdeltagare genomförts. Tillsammans har materialet analyserats och slutsatser har diskuterats mellan forskarna men också skickats ut till utvalda projektparter för granskning.

Person skriver under ett papper

Kort om projektet

Tidplan:

2018/05/01 - 2020/08/27

Projektansvarig:

Luleå Tekniska Universitet

Projektledare:

Johan Larsson
johan.p.larsson@ltu.se

Partners:

Luleå Tekniska Universitet

NCC

Skellefteå kommun

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Hållbar branschutveckling genom innovationsfrämjande upphandlingsstrategi

Integration, Application and Importance of Collaboration in Sustainable Project Management. Artikel_Sustainability (2020)

Posterpresentation