Innovationstävling – InfraAwards
InfraSweden genomför en årlig innovationstävling under namnet InfraAwards. Tävlingen ger vinnaren finansiering och möjlighet att utveckla sin innovation vidare. De senaste åren tävlingar har varit på teman som cirkularitet, lättvikt och resutssnålhet.
InfraAwards 2024
Den 11 september startar årets upplaga av InfraAwards. Tillsammans med Smart Built Environment söker vi i år lösningar i form av projektidéer på temat uppkoppling, digitalisering och AI för en hållbar transportinfrastruktur. Prissumman är på upp till 500 000 kr i projektstöd för utveckling av vinnande idé.
Sista dagen att skicka in bidrag är den 18 november.
Om tävlingen
Vi söker innovationer med potential att bidra till en mer hållbar transportinfrastruktur genom resurseffektivt anläggande och vidmakthållande, i år med hjälp av uppkoppling, digitalisering och AI.
Vi vänder oss till er som har förmågan att ta fram relevanta innovativa lösningar som uppfyller tävlingens kriterier och med potential att implementeras inom en snar framtid.
Vad kan man vinna?
Vinnaren kan söka bidrag om 500 000 kr för att utveckla sin projektidè
När utses vinnaren?
Den 15 januari kl 15.00 annonseras vinnaren på Transportforum i Linköping.
Plats: InfraSwedens utställningsmonter. Det går även att följa prisutdelningen online på Zoom: https://kth-se.zoom.us/j/67987142673.
Vem kan tävla?
Tävlingen är öppen för team med en idé som ska utvecklas i samverkan med behovsägare (exempelvis Trafikverket eller en kommun). Alla organisationer som har ett svenskt organisationsnummer är välkomna att delta i tävlingen. Om en utländsk underleverantör ingår i tävlingsbidraget kan denna inte ta del av priset vid en eventuell vinst.
Hur tävlar man?
Ert tävlingsbidrag skickas in i form av en projektidé som presenteras i mallen nedan och skickas till tavlingsbidrag@infrasweden.nu.
Bedömningskriterier
Tävlingens jury kommer att bedöma insända bidrag utifrån fyra kriterier:
Hållbar användning av resurser:
Beskriv hur och i vilken omfattning idén förväntas bidra till en mer hållbar användning av resurser inom svensk transportinfrastruktur.
Innovationsgrad:
Hur skiljer sig idén från befintliga lösningar med avseende på t.ex. teknik, arbetssätt, metod design, byggprocesser etc.?
Ekonomisk potential:
Kan beskrivas utifrån exempelvis bidrag till nya affärer, ökad lönsamhet, kostnadsbesparingar eller långsiktig konkurrenskraft
Genomförbarhet:
Beskriv hur lösningen ska utvecklas, implementeras och förvaltas. Med implementering avses att lösningen ska användas och generera nytta hos behovsägaren inom max 3 år.
InfraAwards jurymedlemmar
Lars Redtzer, Chef Branschutveckling, Byggföretagen
Agneta Wargsjö, Strateg på Trafikverket, Strategisk utveckling
Anna Fredriksson, Professor Bygglogistik och Pro-prefekt, Linköpings universitet, Institutionen för Teknik och Naturvetenskap/Kommunikations och transportsystem/Bygglogistik
Annika Bergendahl, Strateg för innovation och elektrifiering på Stockholms stad
Andreas Hjertström, Research Strategy Manager, Volvo Construction Equipment