Konceptualisering av Energihubb

Utmaningen för elektrifieringen av tunga vägtransporter, terminal-anläggningar, hamnar, flygplatser och anläggningsplatser är att se till att energinav är tillgängliga och har relevanta funktioner och implementeras i enlighet med en ett gemensamt koncept som möjliggör interoperabilitet.

Detta projekt fokuserar på konceptualiseringen av energinavens funktionella utformning. Genomförandet sker så att flertalet nationella och europeiska aktörer från skilda delar av detta nya affärsekosystem ges möjlighet att bidra med insikt. Syftet är att bidra med grundläggande insikt och förståelse som bidrar till att påskynda elektrifieringen av tunga vägtransporter samt logistikcentra, så som terminaler och anläggningsplatser, i enlighet med de övergripande målen för InfraSweden. I projektet kommer både behovsägare och kommersiella aktörer mobiliseras för att se sina roller och möjligheter.

Resultatet av projektet blir en samling av insikter som kategoriseras och kan utgöra en vägledning inför utformning av nya energinav, kanske i form av poängskala för att bedöma förslag mot ett idealfall. Projektet kommer även beröra ägarfrågor (kommuners roll, nationella myndigheters roll, EU:s ansvar samt förutsättningar för kommersiella aktörer).

Avslutningsvis kommer projektet samla nationella och internationella aktörer i syfte att förbereda för en gemensam ansökan inom Horizon Europe programmet.

Kort om projektet

Tidplan:

2023/10/01 - 2024/09/30

Projektansvarig:

Stiftelsen Blue Institute

Projektledare:

Gunnar Johansson
gunnar.johansson@currant.no

Partners:

Stiftelsen Blue Institute

Electric Vehicle Business Alliance (EVBA)

Mer information