Ta fram metod för innovationscoachning av småföretag i byggbranschen

Programmet Bygginnovationen (2011- 2018) initierade innovationsprojekt i syfte att nå kommersialisering och har fungerat som ett ”instegsprogram” där idéer ofta testats för första gången. På många sätt har programmet varit framgångsrikt, ex givit aktörer möjligheten att formulera en idé som kan utvecklas vidare. Det finns dock ett behov av en stödform för ”små och snabba” projekt för att komplettera de strategiska innovationsprogrammen för samhällsbyggnadssektorn. (från utvärderingsrapport 2019-12-05)

Syftet med projektet var att tillsammans med SIP SmartBuilt Environment ta fram och pröva en metod i syfte stötta start-ups med innovationsstöd, ex med nätverk och arbetsmetodik.

Viktiga resultat som projektet gav

Målet att öka kunskap om SMF har till viss del tillgodosetts men vi hade gärna nått fler för en direkt dialog. Arbetet fortsätter inom InfraSweden2030. Tillsammans med samarbetspartners har vi gjort ett första utkast på modell till metod för innovationscoaching. En av våra rekommendationer är att fortsätta det gemensamma arbetet att utveckla modellen. Ytterligare ett mål har varit att inleda en dialog med potentiella samarbetspartners för att med givna resurser bättre tillgodose SMFs behov. Inom ramen för detta arbetet har vi etablerat en dialog och samarbetet fortsätter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet är en stärkt kunskap om SMF inom bygg- och anläggning, etablerade relationer med Tillväxtverket, Vinnova, ME och Smart Built Environment, samt en modell för innovationsstöd till SMF. En förväntad effekt är att InfraSweden2030 tillsammans med samarbetspartner vidareutvecklar modellen och erbjuder den till SMF. En ytterligare förväntad effekt på längre sikt är att SMFs del av det totala stödet (inklusive rådgivning, coaching, kontakter, nätverk, finansiering och innovationsförmåga) ökar.

Upplägg och genomförande

Denna studie har genomförts kring tre huvudsakliga delprocesser:

  1. rapportgenomgång för att sammanställa kunskapsläget avseende SMFs behov av innovationsstöd och best practice,
  2. initierad dialog med, för InfraSweden2030, relevanta samarbetspartners samt
  3. möte med målgruppen för att diskutera behov, tidigare erfarenheter och pröva tankar om en metod för innovationscoaching.

Det är fortsatt svårt att nå målgruppen och att få personer att delta i gemensamma aktiviteter. Detta talar för att fortsätta med korta digitala möten i samverkan mellan aktörerna.

Kort om projektet

Tidplan:

2020/09/15 - 2021/09/06

Projektansvarig:

Coinnovate AB

Projektledare:

Lisa Johnsson
lisa@coinnovate.se

Partners:

Coinnovate AB

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Metod för innovationscoaching till SMF