Stärkt social hållbarhet och resurseffektivitet under byggskedet i stadsutvecklingsprojekt

Detta projekt angriper frågan om hur socialt och miljömässigt hållbara tillvägagångssätt i byggskedet kan förbättras. Byggandet i stadsutvecklingsprojekt tar ofta flera år och miljön runt en byggarbetsplats kan upplevas som otrygg och störande för de boende och verksamma. Bättre miljömässig hållbarhet kan t ex åstadkommas genom innovativ lagring och utbyte av jord- och bergmaterial mellan olika byggprojekt. Integrering av miljömässiga och sociala hållbarhetsvisioner i byggskedet genom t ex använda materiallager för fritidsändamål som pulkbacke, BMX-spår etc och då resultera i både resurseffektiva byggprocesser också leder till ökat engagemang, folkhälsa och ett främjat föreningsliv.

Projektets syfte var att utveckla arbetssätt och metoder för att implementera innovativa lösningar för klimat och resurseffektivitet under byggskedet i stadsutvecklingsområden och samtidigt verka för stärkt trygghet, rörlighet och hälsa.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har uppfyllt målet som var att ta fram en projektansökan med stark aktörskonstellation med åtgärder för trygghet, rörelse och hälsa samt resurseffektivitet i byggskedet. Målet var vidare att ta fram en ansökan med säkrad medfinansiering. En ansökan planerades att skickas till InfraSweden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Utfallet av genomförbarhetsstudien är en genomarbetat och väl förankrad FoI ansökan i enlighet med ansökan och startrapport. Den förväntade effekten av efterföljande FoI studie är demonstrerade och verifierade produktionsmetoder för att utforma hållbara ytor för hantering av massor i byggskedet som både sparar resurser och minskar klimatutsläppen och ger förutsättningar för en tryggare och mer positiv upplevelse av stadsdelsområdet under och efter byggtiden.

Upplägg och genomförande

Projektet har bestått av arbetspaketen Social hållbarhet/Trygghet och hälsa; Bygglogistik samt Stadens styrning. Tvärs igenom dessa AP har arbetet drivits genom tre processer som har genomsyrat alla AP och verkat för att integrera de olika sakområdena. Processerna har består av möten och workshops som där åtgärder samt aktörskonstellation har diskuterats. Utöver förslagen på åtgärder och aktörer har omvärldsanalys genomförts. En viktig del av genomförande projektet har varit förankring av åtgärder samt säkring av medfinansiering.

Bullerplan med konst

Kort om projektet

Tidplan:

2018/04/18 - 2018/11/23

Projektansvarig:

Stockholms Stad

Projektledare:

Louise Bill
louise.bill@stockholm.se

Partners:

Stockholms Stad

Ecoloop AB

ProActivity JF AB

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Stärkt social hållbarhet och resurseffektivitet under byggskedet i stadsutvecklingsprojekt – exemplet Skärholmen

Posterpresentation 2018