Infrastrukturella chanser för städer genom autonoma fordon

Att utforma infrastruktur som en tjänsteplattform kräver alltid en analys av efterfrågan och förväntad servicenivå. Målet med detta projekt är fyrfaldigt, och återspeglas i namnen på projektets arbetspaket: Samhället, Kapacitet, Integration och Konstruktion. Resultaten bidrar till att identifiera positiva konsekvenser för samhället och miljön av en precis fysisk och digital infrastruktur för elektriska och autonoma bilar.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets mål var att genom analys av infrastrukturstöd identifiera utmaningar och möjligheter för den utbredd integrationen av dedikerad infrastruktur för autonoma elfordon (AEV). Med omfattande analys, diskussion inom konsortiet och med externa intressenter, samt den nära övervakningen av den globala utvecklingen, publicerar projektet en rapport med detaljerade analysresultat för att motivera den dedikerade infrastrukturen för AEV och identifierar ytterligare forskningsutmaningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Som ett slutresultat föreslog projektet ett framtida mobilitetskoncept – NuMo och presenterar konceptet i en rapport med en detaljerad beskrivning av design principer, kapacitetsanalys, kontrollmetoder, integrationsvägar, konstruktion och miljöpåverkan. Rapporten publiceras tillsammans med filmillustrationer av NuMo-konceptet och kommer att presenteras i olika händelser. Industrin och samhällsaktörer har också fått kännedom om projektet och har visat intresse för vidareexploatering och är intresserade av nya forsknings- och demonstrationsprojekt.

Upplägg och genomförande

Resultaten har uppnåts genom frekventa diskussioner med deltagare från externa aktörer och nära observation av den senaste tekniken. Projektet har organiserat skype / fysiska möten varannan vecka och fyra fysiska workshops, varav en i London, med inbjudan av externa partner, inklusive Volvo Personvagnar, AB Volvo, Technolution, Loendersloot Groep och Chalmers. Diskussionen har lett till förslaget om ett framtida mobilitetskoncept NuMo-New Urban Mobility och dess medvetenhet bland olika intressenter.

Stad med vatten i förgrunden

Kort om projektet

Tidplan:

2018/06/01 - 2019/01/31

Projektansvarig:

RISE Viktoria

Projektledare:

Arwed Schmidt
arwed.schmidt@ri.se

Partners:

CBI Betonginstitutet AB

Logistikcentrum Göteborg AB

PLP Architecture Ltd

RISE

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

NuMO – New Urban Mobility

A team of researchers thinks autonomous electric cars could outdo the subway - Archpaper.com

Autonoma fordon i flytande biltunnlar kan göra storstäder renare - Motor-Magasinet

Autonoma fordon kan göra storstäder renare och trafiken smidigare _ RISE