Fördjupad behovsanalys test- och innovationscenter för järnväg, RTIC

Järnvägsklustret har i tidigare studier identifierat låg grad av innovationer i branschen. Förklaringarna ligger bland annat i svårigheter att genomföra tester i verklig miljö samt ovana bland SME´s att arbeta tillsammans med kunder och akademien för att utveckla nya lösningar.

Syftet med projektet är att genom en fördjupad analys av behoven i samverkan med intressenter säkra att genomförande av RTIC är behovsstyrd och hållbar ur ett affärsmässigt perspektiv.

Viktiga resultat som projektet gav

De genomförda intervjuerna med ett 20-tal företag och organisationer visar på att det finns ett stort intresse hos ett antal aktörer för att under 2018 starta upp och bedriva verksamhet i ett RTIC som baserar sig på tillgång till spårsträckan Tillberga-Tortuna, utanför Västerås.

Långsiktiga effekter som förväntas

Förstudien har varit en viktig förutsättning för att kunna få fram det underlag som nu pekar på att det finns goda möjligheter att förverkliga ett första steg i etableringen av ett RTIC.

Upplägg och genomförande

Denna förstudie har genomförts genom att ett antal företag och organisationer har intervjuats om intresse för att använda sig av och engagera sig i ett framtida Test- och Innovationscenter för järnvägsbranschen.

Informationen från genomförda intervjuer har sammanställts och beläggningsgrad för verksamheten har uppskattats, för att bedöma om det föreligger förutsättningar för hållbara affärer för ett test och innovationscenter.

Person tar bild på sin telefon som tar bild på gammal järnväg

Kort om projektet

Tidplan:

2016/12/01 - 2017/12/18

Projektansvarig:

Järnvägsklustret

Projektledare:

Peter Östman
peter.ostman@jarnvagsklustret.se

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Förstudierapport - Testbädd RTIC

Posterpresentation - InfraSweden2030 resultatkonferens 2018