Smart flöde av tillgångsinformation för transportinfrastrukturen (SmartFlow)
Syftet med projektet var att utveckla och demonstrera processer och en teknisk lösning för att möjliggöra automatiserade, effektiva och öppna informationsflöden rörande data om transportinfrastruktur. Det ger ökade möjligheter till gemensamt utnyttjande av data i ett generellt, utbyggbart koncept baserat på etablerade standarder och modeller. Därmed ville projektet påvisa ekonomisk nytta, effektivitets-, kvalitets- och hållbarhetsvinster för intressenter som hanterar infrastrukturdata.
Bakgrunden är att det görs stora ansträngningar och investeringar hos infrastrukturägare för att samla data om befintlig anläggning och dess tillstånd och införa BIM-teknologi (BIM=Building Information Model) i om- och nybyggnadsprojekt. Infrastruktur är ett komplext område som omfattar många olika discipliner och specialiteter vilket även återspeglas i de data som krävs. Projektet ville genom användning av befintliga standarder, gemensamma klassifikationssystem och modern teknologi, t ex den semantiska webben, få till stånd ett obrutet, effektivt och i största möjliga mån automatiserat dataflöde mellan leverantörer inom olika discipliner och beställare/infrastrukturägare under alla faser av livscykeln. Oavsett om dataflödet avser inventering av befintlig anläggning eller om- och nybyggnadsprojekt ska data kunna sammanlänkas, berikas, beskrivas och vid behov transformeras så att data kommer till maximal nytta vid användning, t ex för förvaltning och drift i ett anläggningsregister.
Viktiga resultat som projektet gav
Infrastruktur utgör ett multidisciplinärt område där tillgång till korrekta och fullständiga data är en förutsättning för en effektiv tillgångsförvaltning. Projektet har syftat till att undersöka om teknologier och standarder för länkade data och semantisk web kan användas för att överföra data som levereras från varierande källor till tillämpningar för tillgångsförvaltning hos en infrastrukturförvaltare och därigenom bidra till effektiva och automatiserade dataflöden för data med hög kvalitet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Dagens dataflöden kännetecknas av många manuella moment och många gånger komplicerad och kostsam datainsamling till proprietära ”data-öar” för tillgångsförvaltning, vilket leder till brister i datakvalitet samt att befintliga datatillgångar inte nyttiggörs. Projektet har visat att teknologier och standarder för länkade data och semantisk web kan utgöra en essentiell komponent för att åstadkomma automatiserade dataflöden där olika datakällor och tillämpningssystem kan göras interoperabla och därigenom kommer till nytta i verksamheten.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts i fyra arbetspaket, enligt följande:
- Arbetspaket 1: Planering samt specifikation av lösning och dataflöden
- Arbetspaket 2: Ta fram en Proof-of-concept lösning
- Arbetspaket 3: Ta fram en fördjupad lösning
- Arbetspaket 4: Presentation och redovisning
Tillsammans med behovsägarna Trafikverket och Statens vegvesen har den tekniska lösningen samt relevanta testfall och testdata tagits fram, vilka använts för att verifiera den tekniska lösningen. Detta upplägg har varit ett mycket bra sätt att arbeta!
Kort om projektet
Tidplan:
2020/09/01 - 2022/03/09
Projektansvarig:
Triona AB
Projektledare:
Håkan Blomgren
hakan.blomgren@triona.se
Partners:
Triona AB
Trimble Solutions Gothenburg AB
Ramboll Sweden AB
Trafikverket
Statens Vegvesen
Svensk Byggtjänst
Mer information
Publikationer och bakgrundsmaterial