Samverkansarena – Framtidens resurseffektiva och cirkulära ballasthantering

Mål, syfte och förväntad nytta

Projektet syftar till att branschgemensamt öka resurshushållningen och skapa säkra, effektiva cirkulära flöden av bergmaterial för anläggningsarbeten. Målet med projektet är att

  1. utveckla en målbild för en branschgemensam samverkansarena
  2. identifiera och avgränsa gemensamma aktiviteter och samarbetsformer som Trafikverket och SBMI tillsammans behöver arbeta vidare med för att påskynda omställningen
  3. identifiera och föreslå kompletterande aktörer, t ex byggherrar, entreprenörer, transportörer och tekniska konsulter samt myndigheter, som kan stödja arbetet med omställningen
  4. ta fram och föreslå formerna för samverkansarenan (t ex förvaltning, kompetens och resurser) till 2030

Utgångspunkten är att ingen kan driva denna förändring på egen hand. För att förankra en sådan utveckling/omställning bredare i hela samhällsbyggnadssektorn vill projektet etablera en bredare återkommande och formaliserad samverkan som integrerar flera led i värdekedjan. Denna samverkan kommer då att leda till:

  • Ökad Kunskapsdelning
  • Förbättrad Innovation och Teknikutveckling
  • Effektivare Upphandlingar och Projektgenomförande
  • Ökat Branschsamarbete och Nätverksbyggande
  • förbättrad Policyutveckling och Standardisering och Hållbarhetsarbete

Projektets behovsägare

Projektets behovsägare är primärt Sveriges Bergmaterialindustri och deras medlemmar och Trafikverket. Dessa primära behovsägare kommer att på olika sätt mobilisera och inkludera andra centrala aktörer i ekosystemet såsom byggherrar, entreprenörer, tekniska konsulter och transportörer såväl som myndigheter och akademi.

Planerade arbetspaket och förväntade leveranser

För att svara på projektets syfte och frågeställningar kommer en kombination av metoder att användas: litteraturstudier, omvärldsanalys, kvalitativa intervjuer och förändringsledning. Arbetet genomförs i följande huvuddelar.

I Steg 1 – Formering och förberedelser sammanställs pågående aktiviteter relaterade till projektets mål i arbetsgruppen och en första skiss på frågeställningar som samverkan ska ske runt för att lösa knutar i ett cirkulärt system. Dessa frågeställningar kommer att utvecklas inför genomförandet av intervjuer och de utgör sedan bas för aktiviteter i den planerade samverkansarenan. En parallell fråga att adressera är hur arbetet i praktiken skulle kunna drivas och genomföras i i den tänkta samverkansarenan. Leverans: PM Nuläge och Intervjufrågor och respondenter.

I Steg 2 – Intervjustudier och workshop genomförs så intervjuer, på individuell bas och i gruppformat hos respondenterna. Intervjuer bokas och frågor skickas ut före till respondenter. Utifrån genomförda intervjuer tas sedan ett första förslag på ett program för samverkansarenan fram för remiss till respondenter och inbjudna intressenter inför kommande workshop/seminarium. Leverans: PM Förslag på samverkansarena. Förslaget diskuteras sedan på en eller flera gemensamma workshops. Leverans PM Inspel från workshop.

I det avslutande Steg 3 – Programförklaring och avrapportering sammanfattas så utförda arbeten i en rapport. Rapporten innehåller då ett förslag på en gemensam målsättning, aktiviteter och förslag på former för långsiktig samverkan. Rapporten remissas till deltagare i arbete såsom intervjuer, workshops mm och sprids till medverkande respondenter och intressenter samt i deltagarnas egna kanaler. Leverans: Slutrapport – Programförslag samverkansarena.

Kort om projektet

Tidplan:

2024/09/05 - 2025/06/30

Projektansvarig:

Ecoloop AB

Projektledare:

Bo Svedberg, Ecoloop AB
bo.svedberg@ecoloop.se

Partners:

Ecoloop AB

Sveriges Bergmaterialindustri SBMI

Mer information