Planeringsprojekt: Krav och driftsmöjligheter för nedlagd befintlig järnväg

Syftet med planeringsprojektet är att utveckla projektidén utifrån nuvarande status i FUTURE samt identifierade svenska innovationsmöjligheter, utvidga ett befintligt konsortium med ytterligare ett par relevanta samarbetspartners och formulera en ansökan till HORIZON-ER-JU-2024- 02 Flagship Project 6: FUTURE – Delivering innovative rail services to revitalise capillary lines and regional rail services- second wave 2024.

FUTURE är i linje med InfraSwedens uppgift att stödja konkurrenskraftiga innovationer som bidrar till hållbar utveckling av transportinfrastruktursystemet. Vidare innebär arbetet både förnyelse och utveckling av befintlig infrastruktur. Ansökan som projektet ska resultera i är av högsta relevans för EU-rail och projektet FUTURE. Med hjälp av planeringsprojektet kan vi engagera ytterligare 1-2 parter, utveckla projektidén och färdigställa ansökan. Vi vill inrikta arbetet i FUTURE mot insatser och utveckling som är gynnsam för svensk infrastruktur. Kunskapen och de tekniska lösningarna som tas fram kan sedan appliceras på järnvägar i andra länder, vilket ökar svensk konkurrenskraft.

Följande aktiviteter ingår: Informationsutbyte med aktörer där liknande projekt har genomförts, Fastställande av konsortiet inför ny ansökan, planeringsmöten med konsortiet samt konkret ansökningsarbete. Medverkar gör Linköpings universitet (LiU), VTI och Norges Tekniska och Naturvetenskapliga Universitet (NTNU).

Järnväg som delar sig i tre

Kort om projektet

Tidplan:

2024/06/30 - 2024/12/31

Projektansvarig:

Linköpings universitet

Projektledare:

Birgitta Thorslund
birgitta.thorslund@liu.se

Partners:

Linköpings universitet

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet - NTNU

Statens Väg- & Transportforskningsinstitut

Mer information