Kalcinerade leror i framtida bindemedel för hållbara betonginfrastraktur (ClayBind)

Viktiga resultat som projektet gav

Projektmålet var att utvärdera potentialen för att använda svenska leror med cement. Byte av en del av cement med leror kommer att leda till en försumbar minskning av CO2 utsläpp på grund av cementproduktion. Leror måste aktiveras före användning med cement. Aktiveringsmetoden beror på typen av lera. Därför var ett annat mål med projektet att hitta den optimala metoden för aktivering för alla olika typer av svenska leror. Slutligen testades olika blandningsrecept innehållande cement och aktiverad lera (styrkautveckling), liksom miljöpåverkan vid användning av dessa blandningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Södra Sverige har sedimentära leror medan öst- och västkusten har glaciala leror. Kalcinering kan positivt aktivera alla prover som testade av projektet. Denna metod är mer effektiv på sedimentära leror. För glaciala leror föredras en bollfräsbehandling. En tillfredsställande styrkningsförstärkning uppnås i mortelprover gjutna med kalcinerade leror. Detta uppnåddes genom att ersätta cementen med 30% kalcinerad lera och 15% kalksten. Ett bindemedel som innehåller 30% kalcinerad lera och 15% kalksten avger 35% mindre CO2 per kg bindemedel jämför med ett 100% cementprov.

Upplägg och genomförande

De mest reaktiva svenska leror (sedimentära) ligger i södra landet, tyvärr i ett skyddat område, vilket gör deras exploatering utmanande. Den vanligaste och lättanvända leran (glacial) kan inte aktiveras helt genom kalcinering. En mekanisk aktivering leder till mycket bättre resultat, vilket ger oss ett lovande sätt att använda denna typ av lera. Ett projekt pågår nu för att optimera ett bindemedel tillverkat med svenska svenska leror.

Sand/lera

Kort om projektet

Tidplan:

2018/05/01 - 2020/05/27

Projektansvarig:

RISE

Projektledare:

Arezou Babaahmadi
arezou.babaahmadi@ri.se

Partners:

RISE

Göteborgs Universitet

Cementa

SGU

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

InfraSweden projektkonferens 2020