Hållbara transporter inom markentreprenader med hjälp av energilager

Detta är eEn studie av energilager inom bygg och anläggningsarbeten med syfte att undersöka om de kan underlätta elektrifieringen av maskiner och fordon. Genom att använda energilager under ett helt projekt får vi kunskap om den tekniken kan underlätta övergången till elektrifierade fordon och maskiner. Vid positiva resultat från studien kommer den kunskapen att underlätta och snabba på omställningen inom bygg och anläggningsprojekt till att bli utsläppsfria.

Elektrifiering och nya arbetssätt bidrar till att skapa en bransch som är mer innovativ och intressant vilket vi anser kommer möjliggöra rekrytering som bidrar till arbetsplatser som är mer jämställda. Byggplatsens traditionella machokultur ersätts med en kultur inom innovation och hållbarhet.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte är att undersöka långtidsanvändning av energilager på byggarbetsplats och om detta kan underlätta elektrifiering av transporter och maskiner. Målet för projektet var att införskaffa erfarenheter och kunskap om hur den tekniken bäst kan utnyttjas i den miljön. Projektet har nått uppsatta mål och även fått oväntade kunskaper om elektrifiering, vilka är av stort värde för vidare arbete med elektrifiering.

Långsiktiga effekter som förväntas

Kunskap och erfarenhet från projektet har delats med tillverkare och leverantörer av energilager, vilket redan har resulterat i ett arbete med att optimera tekniken i kommande modeller. Kunskap och erfarenhet om användning av energilager, har varit mer omfattande än förväntat och har genererat oväntade utkomster i projektet. De kunskaperna är sammanfattade i slutrapporten och kommer även finnas tillgängliga på en publik hemsida.

Upplägg och genomförande

Energilager har införskaffats och utplacerats på projektet ”Bergsbyns Företagspark”. Under projekttiden har workshops anordnats för att hitta nya användningsområden för tekniken, men även analysera det som redan har utförts. Det har på förhand inte varit bestämt exakt vad som energilagren skall användas till, utan i stället har projektet arbetat utifrån att hitta applikationer under projekttiden. Erfarenheter är sedan sammanställd vid varje workshop och vid slutmöte efter testernas genomförande. De mesta erfarenheterna har framkommit vid workshop tillfällena.

Illustration bostadsområde

Kort om projektet

Tidplan:

2022/04/01 - 2023/08/11

Projektansvarig:

NCC

Projektledare:

Stefan Hörnfeldt
Stefan.hornfeldt@ncc.se

Partners:

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kommun

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport