Fjärrstyrning av lok – nyckelfaktor för hållbartransportinfrastruktur: Verifiering och testning

Syfte och mål

Syftet med det här projektet är att tillsammans med behovsägarna Green Cargo (GC)verifiera och testa en fjärrstyrningslösning i ett verkligt lok i verklig miljö. GC ser att fjärrstyrning kommer bli nödvändigt både för att höja säkerheten och vara konkurrenskraftiga. Fjärrstyrning av tåg leder till flera trafikeringsalternativ på järnvägensamt gör lokföraryrket mer flexibelt och varierande. Projektet ökar i förlängningen därmed järnvägens konkurrenskraft och bidrar till övergången till hållbartransportinfrastruktur. Målet är att lösa nuvarande behov och samtidigt skapa ett alternativ för ett modernt sätt att framföra tåg utan tvingande investeringar i infrastrukturen.

Förväntade effekter och resultat

Järnväg är det mest hållbara alternativet för långväga transporter. Fjärrstyrning av lok innebär en teknologisk innovation med stor potential att bidra till omställningen mot en mer hållbar transportinfrastruktur i Sverige och Europa. Genom att möjliggöra effektivare drift av godståg och minska behovet av fysisk närvaro i fordonen kan tekniken skapa betydande miljö- och samhällsnytta.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet genomförs av forskare från LiU och VTI tillsammans med behovsägaren GC och fjärrstyrningsföretaget Voysys. Arbetet utgår från en fjärrstyrningslösning på prototypnivå och omfattar inventering av förutsättningar, verifiering i GC-lok, framtagning av gränssnitt mellan system och människa, testkörningar i verklig miljö och en avslutande demonstration för behovsägare, forskningsfinansiärer och forskargrupper.

Kort om projektet

Tidplan:

2025/03/19 - 2025/12/31

Projektansvarig:

Linköpings universitet, Linköpings tekniska högskola Institutionen för datavetenskap IDA

Projektledare:

Birgitta Thorslund
birgitta.thorslund@liu.se

Partners:

Linköpings universitet

VTI

Green Cargo

Voysys

Mer information