Nioårsutvärderingen av InfraSweden visar på stor innovationsförmåga inom transportinfrastruktur
Den 11 december presenterades slutsatser och observationer från InfraSwedens nioårsutvärdering. Bakom seminariet stod våra finansiärer Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
InfraSweden har under nio år framgångsrikt samlat aktörer från hela transportinfrastruktursektorn för att driva innovation och forskning mot en mer hållbar framtid. Programmet, som startade 2015, har spelat en avgörande roll för att öka samverkan mellan företag, offentlig sektor, forskningsinstitut och lärosäten. Detta har inte bara lett till nya tekniska lösningar och produkter utan också till långsiktiga samarbeten och ökad förståelse mellan olika sektorer.
Programmet har särskilt lyckats med att främja projekt som bidrar till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, och det har lagt grunden för ett mer behovsdrivet och långsiktigt innovationsarbete inom transportinfrastrukturen. Genom sina öppna utlysningar och tydliga fokus på implementering har InfraSweden skapat värde både på kort och lång sikt.
Trots framgångarna återstår utmaningar. Regelverk och upphandlingsmodeller begränsar fortfarande möjligheten att fullt ut implementera de innovationer som programmet har möjliggjort. Dessutom har programmets strategiska påverkan varit begränsad, och dess internationella perspektiv är till stor del fokuserat på Norden.
När programmet närmar sig sin avslutande etapp är det tydligt att dess arbete har haft stor betydelse för sektorns utveckling. För att säkerställa att programmets resultat lever vidare och skapar ännu större effekt krävs en tydlig exitstrategi. Det finns ett behov av att bygga vidare på programmets framgångar och fortsätta stärka transportinfrastruktursektorns förmåga att möta framtidens utmaningar, både i Sverige och globalt.
Nu blickar vi fram emot tre år av fortsatt arbete med att ta transportinfrastrukturen in i framtiden!