Barmark för äldre

Mål, syfte och förväntad nytta

Vi vill med detta projekt undersöka nya sätt att effektivisera snöröjningen genom att utrusta robotar, avsedda för last-mile-service-leveranser, med redskap och saltlakespridare.

Målet är att identifiera möjligheter och begränsningar med nuvarande och utvecklad teknik, samt sätta fokus på vägdriftens centrala position i framtidens jämlika, säkra och klimateffektiva transportsystem.

Förväntad nytta är en bas för fortsatt automatiserad vägdrift för en ökad tillgänglighet och säkerhet för fotgängare.

Projektets behovsägare

Göteborgs stad, Stadsfastighetsförvaltningen, förvaltar omkring 1 750 fastigheter, med en sammanlagd yta om cirka 2,6 miljoner kvadratmeter samt 6,5 miljoner kvadratmeter markytor. Varje dag är hundratusentals personer verksamma i förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden och andra lokaler och anläggningar som Stadsfastighetsförvaltningen sköter om. Genom att effektivisera snöröjningen kan risken för halkrelaterade olyckor och skador i anslutning till verksamheterna minska på sikt.

Planerade arbetspaket och förväntade leveranser

Projektet är indelat i fyra arbetspaket (AP), enligt nedan:

AP 1 Teknik: I AP 1 går vi igenom de tekniska förutsättningarna för att integrera robot och redskap. Vidare undersöker vi vad som krävs för att systemet hålla igång, exempelvis laddning, tillsyn och påfyllnad av lake, etc. Resultaten sammanfattas i en delrapport.

AP 2 Översyn och val av plats: I AP 2 undersöker vi tillgängliga platser som är lämpliga för pilot, med utgångspunkt från nytta ur ett olycksriskperspektiv, tillgång till tillsyn av robot, samt möjlighet till laddning och påfyllnad av lake. Detta ligger till grund för slutlig selektering av plats för pilot. Resultaten sammanfattas i en delrapport.

AP 3 Pilot: I AP 3 testkörs roboten på vald plats och effekten utvärderas genom bedömning av ytan samt dialog med platsorganisation. Resultaten sammanfattas i en delrapport.

AP 4 Projektledning: Leverans i form av välkoordinerat och kommunicerat projekt.

Kort om projektet

Tidplan:

2025/04/30 - 2027/12/30

Projektansvarig:

Stiftelsen Chalmers Industriteknik

Projektledare:

Anna Carlsson / Stiftelsen Chalmers Industriteknik
anna.carlsson@chalmersindustriteknik.se

Partners:

Stiftelsen Chalmers Industriteknik

RISE

Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborg Stad

Berge Group

Holms Attachments

Mer information