FlexCharge

Det världsomspännande upptaget av elfordon (EV) är på rätt spår med Net Zero Emission-planerna uppnått 2050, med realistiska prognoser för att nå 300 miljoner sålda elbilar över hela världen 2030. Bristen på laddningsinfrastruktur försenar dock användningen av detta koldioxidfria mobilitetsalternativ i utvecklings- och tillväxtländer, medan även de mest avancerade länderna när det gäller användning av elbilar (Norge med nästan 80 % av nybilsförsäljningen som täcks av elbilar 2022) kämpar med att utveckla den matchande laddinfrastrukturen. Laddningsinfrastrukturutvecklingen måste påskyndas snabbt, vilket kräver noggranna överväganden för stationsplacering, lokala nätförhållanden, samtidigt som det också måste hänga med i de framväxande trenderna att göra offentliga laddare snabbare genom att öka uteffekten, och införa laddarnätverk för populära europeiska vägtransportkorridorer till stöd för el-tunga fordon (EHDV) användning.

Det yttersta syftet med detta projekt var att utveckla och i tid lämna in ett konkurrenskraftigt förslag med bekräftad svensk samordning för den riktade utlysningen inom Horizon Europe.

Viktiga resultat som projektet gav

FlexCharge syftade till att utveckla och skicka in ett konkurrenskraftigt project förslag med svensk samordning för en utvald Horizon Europe-utlysning. Hittills har projektet uppfyllt sitt syfte helt och hållet. Projektet har också uppnått sina specifika mål att etablera partnerskap med olika aktörer inom e-mobilitetsområdet i olika europeiska länder, inklusive 4 svenska partners i det internationella projektet, och bilda ett innovativt och hållbart koncept som inspirerar engagemang från alla inblandade partners att fortsätta sträva efter att uppnå sitt mål.

Långsiktiga effekter som förväntas

FlexCharge-projektets förväntade effekt är att bidra till utvecklingen av laddinfrastruktur för e-mobilitet och samtidigt skapa synergier med det befintliga elnätet och annan relaterad infrastruktur, med fokus på InfraSwedens kärnmål att uppnå en hållbar transportinfrastruktur i det skandinaviska landet senast 2045. Projektet resulterade också i starka samarbeten mellan Sverige och andra europeiska länder som kommer att öka projektets inverkan ytterligare och fortsätta sina ansträngningar för att uppmuntra internationellt samarbete och synergisk innovation.

Upplägg och genomförande

Planeringsprojektet är strukturerat i en intensiv fyramånadersprocess med resursallokeringar från MG Sustainable Engineering AB och Emulate Energy AB. Planeringsprojektet kan delas upp i 3 arbetspaket (work package – WP) med vissa överlappningar mellan dem. Dessa WP är: WP1- Konceptutveckling och finjustering. WP2- Konsortiebyggande och samordning. WP3 – Skrivande av teknisk beskrivning för det internationella förslaget.

Kort om projektet

Tidplan:

2023/06/26 - 2023/11/06

Projektansvarig:

MG Sustainable Engineering AB

Projektledare:

Georgiana Maries
Georgiana@mgsust.com

Partners:

MG Sustainable Engineering AB

Emulate energy AB

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

MG Sustainable Engineering AB Webbsida