Upphandling för innovation

Den offentliga upphandlingen i Sverige omsätter omkring 800 miljarder kronor per år, vilket svarar mot omkring 18% av bruttonationalprodukten. Inom EU genomförs offentliga upphandlingar för omkring 2 000 miljarder Euro årligen, vilket motsvarar 19% av vår samlade BNP. Byggnadssektorn berör en stor del av upphandlingarna.

Syftet med detta projekt var att – med utgångspunkt för hur upphandling kan resultera i hållbara innovationer – ge en enkel översikt över nuläget, identifiera några goda exempel, beskriva ett antal utvecklande strategiska frågor och ge förslag på vägar framåt som kan intressera relevanta aktörer och kompetenser att fortsätta driva utveckling inom detta område.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet ger

  • Ger en kunskapsöversikt rörande svensk upphandling som sammanfattas i ett antal frågor/riktlinjer till de som är involverade i en upphandling
  • Samlar ett antal goda exempel rörande framgångsrika upphandlingar av innovationer inom infrastrukturområdet
  • Bidrar till att sprida kunskaper, erfarenheter och idéer om upphandlingar och innovation, bl a genom två webbinarier under Q1 2021 inom ramen för InfraSweden2030s webbinarieserie.

Långsiktiga effekter som förväntas

Med rapportens resultat som grund hoppas InfraSweden2030 kunna bidra till en fortsatt branschdialog om upphandling för innovation. Genom att samla intresserade aktörer och yrkesgrupper hoppas vi kunna bidra till att utveckla en gemensam agenda för fortsatt utveckling.

Upplägg och genomförande

Arbetet har i huvudsak genomförts genom intervjuer med forskare och praktiker samt en litteraturstudie.

Kort om projektet

Tidplan:

2020/08/15 - 2021/02/01

Projektansvarig:

Coinnovate AB

Projektledare:

Bodil Sandén
bodil@coinnovate.se

Partners:

Coinnovate AB

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Upphandling som verktyg för innovation

Nyhetsinslag om projektet

Presentation från resultatkonferensen 2021