State of the art, cirkuläritet i transportinfrastruktur

Temat för InfraSwedens projektutlysning som öppnar i november 2023 är cirkularitet.

Syftet med detta projekt var att höja innovationsprogrammets kompetens inom området cirkuläritet och peka ut möjliga innovationsområden för programmet som kan adresseras i 2023-års utlysning.

Målet med projektet var att ta fram vilka innovationsområden inom cirkuläritet som InfraSweden bör bidra inom med utgångspunkt från programmet mål.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet gick ut på att sammanfatta anläggningssektorns kunskap och kompetens inom området cirkuläritet. Metoden var litteraturstudier och intervjuer med berörda aktörer. Resultatet har använts av InfraSweden för att formulera en projektutlysning och en innovationstävling om cirkulara lösningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har resultrat i en bättre förståelse av viktiga innovationsområden inom cirkularitet som är relevanta för InfraSweden och som programmet kan bidra i. Projektets resultat har använts i arbetet med programmets aktuella utlysning och innovationstävling. Det har också lett till djupare samarbete med systerprogrammet Re:Source. Även möjligheterr för ett par strategiska projekt inom området diskuteras. Projektet bidrar till att uppnå programmets effektmål genom att adressera de cirkuläritetsutmaningar som är mest angelägna och har störst möjlighet att få genomslag.

Upplägg och genomförande

Litteratursökning i nationella och internationella databaser utfördes med hjälp av VTI:s bibliotekresurser. Framtagna publikationer sorterades inom områdena ”Övergripande”, ”Materialåtervinning”, ”Masshantering”, ”Väg” och ”järnväg”. De mest relevanta publikationer studerades och slutsatserna användes i programmets arbete med framförallt aktuella utlysning men också innovationstävling och potentiella strategiska projekt. Parallellt med detta fördes diskussioner med programmet Re:Source samt med några experter inom området.

Kort om projektet

Tidplan:

2023/03/15 - 2024/02/24

Projektansvarig:

KTH

Projektledare:

Camilla Byström
camilla.bystrom@abe.kth.se

Partners:

Kungliga Tekniska Högskolan

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Sammanställning av litteraturlista om cirkularitet (2023)