Hur störta ”omständigheternas diktatur” i infrastrukturbranschen?

Flera livscykelanalyser och vetenskapliga studier har under senare år konstaterat att det är möjligt att reducera växthusgasutsläpp från byggande, drift och underhåll av infrastruktur med upp till 50 % med användande av dagens bästa tillgängliga teknik, och att det är möjligt att nå nära noll utsläpp till 2045 med transformativa åtgärder, som t.ex. införande av CCS-teknik för tillverkning av cement och stål.

Branschens omställning till att börja använda möjligheter för anläggande av infrastruktur med teknik som ger lägre utsläpp går dock trögt och det verkar finnas många hinder för implementering.

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet är att identifiera och synliggöra ett antal nyckelfaktorer/hinder som är viktiga för att påskynda implementering av klimatsmarta material och metoder i infrastrukturprojekt, och att formulera möjliga lösningsförslag för dessa. Det huvudsakliga målet är att lösningsförslagen ska kunna användas för att vässa framtida utlysningar och enskilda projekt inom InfraSweden2030, främst med fokus på att utveckla innovationer inom organisation, arbetsprocesser, kunskapsspridning, policy och styrmedel.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har resulterat i en rapport som redovisar en kort sammanfattning av den hindersanalys som genomfördes inom Mistra Carbon Exit, lösningsförslag för tre vanliga hinder som uppmärksammades i hindersanalysen, samt en sammanfattning av förslag till fortsatt samarbete mellan InfraSweden2030 och MCE som identifierats vid gemensam workshop. Resultaten kommer att tas vidare för användning i utlysningar och gemensamma projekt mellan InfraSweden2030 och Mistra Carbon Exit.

Upplägg och genomförande

Projektet tog sin utgångspunkt i en hindersanalys genomförd inom Mistra Carbon Exit, från vilken tre vanligt förekommande hinder identifierades. Utkast till lösningsförslag för dessa tre hinder utvecklades i två gemensamma workshops med ledningen för InfraSweden2030 och Mistra Carbon Exit, samt uppföljande intervjuer med sakkunniga. Möjligheter och områden för ett utvecklat samarbete mellan InfraSweden2030 och MCE diskuterades vid samma gemensamma workshops.

Vägskylt "CO2"

Kort om projektet

Tidplan:

2021/03/01 - 2022/01/13

Projektansvarig:

WSP Sverige AB

Projektledare:

Stefan Uppenberg
stefan.uppenberg@wsp.com

Partners:

Mistra Carbon Exit

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport - Lösningar på hinder för nollutsläpp