InfraAwards 2022

InfraSweden har det specifika uppdraget att genom olika projekt och aktiviteter skapa innovationer som bidrar till utveckling av transportinfrastrukturområdet. Ett led i detta är att arrangera innovationstävlingar för att stimulera multidisciplinär samverkan och snabba upp processen med att skapa innovativa lösningar.

Syftet med den aktuella innovationstävlingen är att ta fram hållbara alternativ till dagens etablerade byggmaterial och -metoder. Lösningen ska främja klimatneutralitet samt väga in aspekter som tillgänglighet, säkerhet och drift & underhåll. Målet med projektet är att genomföra innovationstävlingen InfraAwards 2022 i samarbete med systerprogrammet SIP LIGHTer.

Viktiga resultat som projektet gav

Innovationstävlingen InfraLIGHTer Awards har tagit fram hållbara alternativ till dagens etablerade byggmaterial och metoder. Tävlingsbidragen har medverkat till lösningar som förbättrar byggbranschens strävan att använda bygg- och konstruktionsmaterial med lättare vikt. Inlämnade tävlingsbidrag med lättviktskonstruktion för gång- och cykelbroar främjar klimatneutralitet via resurseffektiva brokonstruktioner och materialoptimering.

Långsiktiga effekter som förväntas

I innovationstävlingen söktes innovativ GC-bro i lättvikt som möjliggör rationellt byggande i fabrik samt snabb transport och montering med minimal störning på trafik, miljö och befintlig infrastruktur. Vinnaren BIFROST hade lösningen för utmaningen. Tävlingsbidragen medverkar till framtagande och spridning av lösningar som förbättrar byggbranschens strävan att använda bygg- och konstruktionsmaterial med lättare vikt.

Upplägg och genomförande

InfraLIGHTer Awards var ett mycket lyckad och uppskattad samverkan mellan de två SIParna InfraSweden och LIGHTer. Att hitta ett konkret projekt att samarbeta kring var ett lyckat koncept. Tävlingen är en i serien av innovationstävlingar som InfraSweden arrangerat, denna upplaga hade en mer ambitiös framtagning av tävlingsutmaningen via LIGHTers delprojekt. Tävlingsutmaningen var tydligt specificerad för att hitta adekvata innovationer nära implementering. Arbetsprocessen kring tävlingsutmaningen har varit arbetskrävande men lyckad.

Illustration bro stad

Kort om projektet

Tidplan:

2021/09/15 - 2022/12/30

Projektansvarig:

KTH

Projektledare:

Fredrick Lekarp
lekarp@kth.se

Partners:

SIP LIGHTer

KTH

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Webbsida för InfraLIGHTer Awards