Managementperspektiv på en transformativ infrastruktursektor

Projektet skulle ge en översiktlig bild av infrastruktursektorns utmaningar och möjligheter kopplat till bl a klimatförändringar, urbanisering, resursbrist och teknologiska genombrott. Projektet skulle även exemplifiera och översiktligt beskriva omställningsarbetets omfattning ur strategiska och organisatoriska perspektiv.

Syftet med projektet var att beskriva förändringarnas omfattning och behovet at innovation, inte att beskriva exakt vad sektorn behöver göra. Målet var att utforska hur det decentraliserade systemet som beskrivs av Dubois & Gadde kan utvecklas för att minska hindren för innovation och för att kunna hantera omfattande omställningar. Projektet skulle använda fallstudier av decentraliserade organisationer i andra branscher (t ex Buurtzorg, The Morning Star Company) för att utforska hur infrastruktursektorns ledarskap, kultur och struktur kan anpassas för att främja innovation.

Genom att hämta inspiration från decentraliserade organisationer i andra sektorer identifieras hur rutiner, struktur och kultur skiljer sig från infrastruktursektor. Målsättningen är att hitta exempel på skillnader som är tillämpliga på olika nivåer inom sektorn.

Projektet skulle:

  • Översiktligt beskriva de megatrender som påverkar eller kommer att påverka infrastruktursektorn.
  • Översiktligt beskriva hur infrastruktursektorn knyter an till megatrenderna
  • Ge exempel på hur decentraliserade företag i andra sektorer arbetar med innovation för att möta megatrendernas utmaningar och möjligheter
  • Utforska hur infrastruktursektorns decentraliserade organisationsstruktur kan utvecklas för att möta samhällets utmaningar genom en stärkt innovation.

Målgrupper för projektet är bl a beställare ledningsgrupper, FoU-chefer, projektchefer, innovationschefer och hållbarhetschefer.

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med förstudien var att sammanställa forskning inom innovation och innovationsledning. Detta i syfte att ge perspektiv på hur innovationsprocesser i infrastruktursektorn kan stärkas samt identifiera behov av vidare forskning och utveckling inom innovationsledning. Detta uppfylldes genom en litteraturstudie och en intervjustudie som redovisats i en rapport.

Långsiktiga effekter som förväntas

Förstudien redovisade en genomgång av forskningslitteratur inom innovationsledning och resultat från en intervjustudie om yrkesverksammas resonemang kring innovation. En jämförelse mellan dessa gav en indikation på vilka perspektiv och komponenter som kan vidareutvecklas för förbättrade innovationsprocesser. Förväntade effekter var rekommendationer till olika roller. Utfallet är istället att kunskapen från förstudien sprids och tillämpas genom en innovationstävling och deltagande i ett innovationskluster, båda drivs av strategiska innovationsprogram.

Upplägg och genomförande

Förstudien inleddes med en litteraturstudie som gick enligt plan. Intervjustudien var inte planerad från början och genomfördes på inrådan av referensgrupp istället för de workshops som hade planerats. Jämförelsen mellan litteraturstudie och intervjusvar var således inte heller planerad i förväg utan blev en konsekvens av att intervjustudien genomförde. Både intervjustudie och jämförelse har bidragit till förstudiens resultat och värde.

Personer slår knogarna mot varandra

Kort om projektet

Tidplan:

2018/10/01 - 2019/04/16

Projektansvarig:

Skanska

Projektledare:

Martin Andersson
martin.m.andersson@skanska.se

Mer information