Forskningsfront transportinfrastruktur – Fördjupningsstudie om InfraSweden2030:s fokusområden

Syftet med föreliggande projekt är att förbättra utvecklingsramarna och underlätta arbetet inom fokusgrupperna för InfraSweden2030 genom en fördjupningsstudie av programmets fem fokusområden. Målet med projektet är att för varje fokusområde ta fram en tydligare beskrivning av ämnesområdet, de senaste FoI-fronterna och viktigaste delområden som också skall beskrivas var för sig. Arbetet skall enligt programledningens önskemål inte vara för forskningstungt utan fokusera på en TRL-skala högre än 3.

Viktiga resultat som projektet gav

Genom en workshop inom Sveriges Bygguniversitet (SBU) togs fram totalt 39 förslag, minst fem per fokusområde. Dessa finns sammanfattade i rapporten. Det huvudsakliga arbetet har genomförts av totalt åtta personer vid de fyra högskolorna i SBU. Gruppen har identifierat sammanlagt 17 delområden inom de fem fokusområdena.

Långsiktiga effekter som förväntas

Om programledningen väljer att omvandla ett antal av de i rapporten beskrivna delområdena till grund för utlysningar är sannolikheten stor att det inom SBU finns såväl kompetens som resurser att lämna in starka ansökningar till dessa utlysningar.

Upplägg och genomförande

Projektet inleddes som ett grupparbete vid Sveriges Bygguniversitets augustikonferens i augusti 2017 . Grupparbetet introducerades av Camilla Byström, programchef för Infra Sweden 2010. Förslagen från grupparbetena redovisas i rapporten. Huvuddelen av projektet har genomförts av enskilda forskare eller forskargrupper som utvecklat idéer och texter för de fem fokusområdena. Forskarna har ställt upp som volontärer men namnen har förankrats i SBU:s styrelse. Projektet följer i grunden metodbeskrivningen som den presenterats i ansökan.

Microskåp

Kort om projektet

Tidplan:

2017/08/01 - 2018/04/10

Projektansvarig:

KTH

Projektledare:

Johan Silfwerbrand
johan.silfwerbrand@byv.kth.se

Partners:

CBI Betonginstitutet AB

NCC

Peab

Skanska

Sveriges Byggindustrier

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Rapport - Forskningsfront transportinfrastruktur