Kartläggning av internationella FoU-program inom InfraSweden2030:s fokusområden

InfraSweden2030 är det första nationella program i Sverige i sitt slag inom transportinfrastrukturområdet. Programmet ska adressera olika aspekter inom transportinfrastruktur genom olika typer av aktiviteter och satsningar. Utmaningarna inom transportinfrastruktur är många medan programmets resurser är begränsade och målsättningarna ambitiösa. Detta medför att prioriteringarna och resursfördelningen inom InfraSweden2030 ska göras med stor omsorg och vara väl motiverade.

På internationell basis finns det en rad olika nationella och multinationella program som berör en eller flera fokusområden i InfraSweden2030. Dessa program kan ibland ses som konkurrent till InfraSweden2030 men i de flesta fall så kan de vara potentiella samarbetspartners. Det allra viktigaste är dock att dessa program utgör viktiga informationskällor för InfraSweden2030 vid prioritering och val av satsningar inom programmets olika fokusområden.

Huvudsyftet med projektet är att genom kartläggning av relevanta internationella FoU-program skapa bättre förutsättningar för InfraSweden2030 att vara konkurrenskraftig och göra effektivare prioriteringar och resursfördelning. Ett annat syfte är att hitta lämpliga internationella program och partners att samarbeta med. Målet med projektet är att kartlägga det internationella läget, med störst fokus på Europa, vad gäller liknande program som InfraSweden2030 eller program med bäring på aktiviteterna inom InfraSweden2030.

Viktiga resultat som projektet gav

I detta projekt har en kartläggning av det internationella läget, med störst fokus på Europa, vad gäller liknande program som InfraSweden2030 eller program med bäring på aktiviteterna inom InfraSweden2030, genomförts. I rapporten redovisas kortfattade beskrivningar av de relevanta program som identifierats. För varje program finns också en länk till programmets hemsida och i förekommande fall till kontaktpersoner. Kartläggningen kompletteras med en lista på forskningsfinansiärer som bedömts som intressanta. Vidare beskrivs några valda relevant färdplaner (road maps).

Långsiktiga effekter som förväntas

De identifierade programmen är av olika karaktär där en del omfattar redan fastställda forskningsprojekt medan andra har ett liknande upplägg som InfraSweden2030 med utlysningar. Dessa kan ibland vara öppna för sökande från andra länder. Kartläggningen ger en god överblick över vilka forskningsområden som ligger i fokus inom olika länder och är ett bra underlag när man söker lämpliga partners för EU-ansökningar. Så långt möjligt anges kontaktuppgifter för de olika programmen. De redovisade färdplanerna utgör bra underlag för fortsatt planering av fokusområdenas inriktning.

Upplägg och genomförande

Sökning på internet och genomgång av relevanta webbplatser och databaser har gjorts av erfaren personal på VTIs nationella transportbiliotek. Information har även inhämtats genom mailförfrågan till medlemmar i de nordiska, europeiska och internationella organisationer som VTI medverkar i. Svarsfrekvensen var dock tyvärr relativt låg. Större repons hade krävt personliga kontakter och mer resurser. Bedömningen är ändå att vi lyckats få en god kartläggning av relevanta program genom att kombinera sökning på internet och kontaker inom VTIs omfattande internationella nätverk.

Person håller upp en liten jordglob framför landskap med berg

Kort om projektet

Tidplan:

2017/09/01 - 2018/03/29

Projektansvarig:

VTI Statens Väg- och Transportforskningsinstitut

Projektledare:

Anita Ihs
anita.ihs@vti.se

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport - Kartläggning av internationella FoU-program inom InfraSweden2030:s fokusområden

Posterpresentation