Digitalisering på väg

Digitalisering är ett centralt tema i regeringens framtidsstrategi och ett viktigt verktyg för att de transport- och näringspolitiska målen ska kunna nås. För att den fulla potentialen i digitaliseringen skall kunna frigöras så måste informationshanteringen genom hela processkedjor hänga ihop och information som skapas tidigt i en process kunna nyttiggöras även framåt.

För utvecklingen av vägtransportsystemet är det nödvändigt att bygga en informationsarkitektur där information som skapas tidigt i bygg- och anläggningsprocessen (Infrastruktur BIM) följer med framåt och blir en viktig komponent i en digital infrastruktur som kan stödja framtidens transportsystem. Data från byggprocessen blir därmed en del av den information som möjliggör t.ex. automatiserad trafik.

Utvecklingen av en digital väginfrastruktur är en viktig målsättning i den kommande nationella ITS strategin. Detta projekt syftar till att identifiera och beskriva på vilka sätt InfraSweden kan bidra till utvecklingen.

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att utveckla projektidéer kring att knyta ihop den information som utvecklas vid projektering och byggande av infrastrukturutveckling med den information som används som stöd för automatiserad vägtrafik. Det visade sig att den data som utvecklas i samband med utformning och produktion av infrastruktur inte kan användas som stöd för automatisering på grund av brister i information och harmonisering. Projektet utvecklade därför en rad förslag till uppföljande projekt för att stärka digitaliseringen inom infrastrukturutvecklingen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har som planerat redovisat en analys av informationshanteringen i samband med planering och genomförande av infrastrukturprojekt samt ett antal projektförslag för implementering i SIP InfraSweden 2030. Enligt ursprunglig plan skulle projekten inriktas mot att utveckla samband mellan informationsanvändningen i infrastrukturutvecklingen och i samband med vägtrafikens automatisering. Detta har studerats i projektet, men de föreslagna projekten är fokuserade på att i första hand utveckla informationshanteringen i samband med infrastrukturutvecklingen.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts med workshops, diskussioner och möten med relevanta aktörer. Under projektet blev det tydligt att den ursprungliga tanken att finna intressenter inom SIP Drive Sweden för att nyttiggöra information från t.ex. projekteringsskedet för användning i automatisering av trafiken var missriktad. Projektet har i större utsträckning än planerat fokuserat på BIM med associerade modeller och aktörer aktiva i projekterings och byggskedena. Gapet till användning för automatisering är för stort under överskådlig tid.

Telefon ligger på en världskarta

Kort om projektet

Tidplan:

2016/12/01 - 2017/11/03

Projektansvarig:

Sweco

Projektledare:

Jonas Sundberg
jonas.sundberg@sweco.se

Mer information

Publikationer och bakgrundsmaterial

Slutrapport: Digitalisering - på väg. Sweco-rapport 2017-10-11

Digitalisering på väg. Posterpresentation InfraSwedens projektkonferens 2018